top of page

Wzrost cen żywności w Egipcie po pierwszym dniu Ramadanu

Pierwszy dzień Ramadanu w całym Egipcie przyniósł zauważalny wzrost cen warzyw i tłok na targowiskach. Egipcjanie masowo robili zakupy.




W pierwszym dniu Ramadanu stosowne organy ścigania kontynuowały działania kontrolne, aby zapewnić przestrzeganie uczciwych cen.


Bardzo wzrosła cena pomidorów i wyniosła ponad 10 LE za kilogram. Cena ziemniaków doszła do 6 LE za kilogram. Ceny orzechów wzrosły o ponad 40 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym. Tylko ceny owoców okazały się stabilne. Cena lokalnych bananów wynosi 10 LE. Koszt truskawek i guawy za kilogram utrzymał się na poziomie 7 LE.




Minister Rozwoju Lokalnego Mahmoud Shaarawy śledził dostępność podstawowych towarów i artykułów spożywczych na rynkach, podkreślając znaczenie ciągłych działań następczych ze strony gubernatorów i kierownictwa wykonawczego w prowincjach w celu zapewnienia dostępności towarów. Zapewnił, że państwo zaspokoi potrzeby każdego obywatela przez cały święty miesiąc.





Minister nakazał ponadto, aby wszystkie organy wykonawcze w każdym gubernatorstwie zapewniły niezbędne wsparcie i udogodnienia obywatelom, którzy chcą zorganizować charytatywne bankiety Iftar Ramadanu.






Poprosił również, aby organy wykonawcze w całym kraju kontynuowały na rynkach działania kontrolne i stawiły czoła wszelkim formom oszustw handlowych.





Tysiące ludzi odprawiło dziś modlitwy Taraweeh w meczetach w całym Egipcie, przy pełnym przestrzeganiu środków ostrożności przeciwko COVID-19.






(egyptindependent)

bottom of page