Egipskie słodycze

Egipskie słodycze należą do jednych z najsmaczniejszych, najbadziej starannie przygotowanych i pięknie wygladających na świecie. To oddzielna gałąź kuchni tego kraju (niektórzy mówią, że najważniejsza). W całej Hurghadzie znajdziemy kilkaset miejsc, w których możemy kosztować wyrobór egipskich cukierników. W każdym hotelu zatrudniony jest mistrz cukiernictwa, który codziennie przygotowuje nowe słodkie bułeczki, ciasta, ciastka, wypieki, desery i słodycze. Co istotne dla wszystkich "łasuchów" we wszystkich hotelach do każdego posiłku egipcjalnie serwują wyroby cukiernicze. Na pierwszy rzut oka wygladają one na bardzo słodkie, ale gwarantuję - wystarczy spróbować by w większości przypadków przekonać się że tak nie jest. Należy pamietać, iż w tym gorącym klimacie jedzenie słodyczy (czyli dostarczanie do organizmu cukrów, białka itp.) jest bardzo wskazane a nawet zalecane. Nie dziwmy się więc, gdy na śniadaniu zobaczymy specjalne stoły, gdzie znajdziemy ciastka, budynie, kremy, czy placki. Bardzo często (przy wyjazdach all inclusive) także w trakcie dnia proponowane są nam wyroby cukiernicze. Z kawą, lub herbatą (spożywane tuż po południu) smakują znakomicie i dostarczają nam niezbędnej energii, którą "gubimy" leżąc na plaży. Egipcjanie sami jedzą z samego rana słodycze - to one w najszybszy i najprostszy sposób dostarczają im niezbędnej energii na upalne dni. 

 

Oto najbardziej popularne wyroby cukiernicze w Egipcie:

 

Umm Ali to deser z chleba pita namoczonego w gorącym mleku podawany na ciepło z dodatkiem rodzynek, orzechów, kokosa i śmietany. 

 

Roz bi-laban to pudding ryżowy, przybrany drobno siekanymi migdałami i orzeszkami pistacjowymi.

 

Mahallabija to krem z mleka, zagęszczony krochmalem lub mielonym ryżem, z dodatkiem posiekanych migdałów lub wiórków kokosowych.

 

Basbusa to ciastko z kaszki mannej nasączone miodem, posypane orzechami,

 

Baklawa to strudel z miodem, migdałami i orzechami, polany syropem z kwiatów pomarańczy.

 

Kunafa to ciasto nadziewane gęstą śmietaną, serem ricotta lub kremem i orzechami.

 

Fatir to bliny nadziewane różnościami np. morelami, jajkami na słodko orzeszkami.

 

Sahlab to mleczny napój zagęszczony zmieloną bulwą orchidei, z siekanymi migdałami, orzechami i cynamonem.